De meeste mensen gebruiken een auto voor hun woon-werkverkeer en klagen steen en been. Het kost wat moeite, maar mijn ervaring is, dat je fiets en trein een prima alternatief bieden - en je uitgeruster aankomt dan de automobilisten.
Helaas wordt het je niet gemakkelijk gemaakt, want de laatste keer dat ik de trein pakte met mijn fiets bleek corona voor onnavolgbare logica te hebben gezorgd bij de Nederlandse spoorwegen. Elke treinreiziger weet, hoe het is om je trein te missen. Behalve de medewerker, die deze regels heeft bedacht.
Vreemd genoeg is er bij Arriva, die een deel van het treinverkeer in Nederland uitvoert, niks aan de hand: je koopt een dagkaart en stapt in: https://www.arriva.nl/eticket.
Corona: wat zijn de gevolgen voor fietsers?
1) Bij de kaartautomaat kan je nu niet langer je fietsticket kopen. Door corona zijn de treinen leger dan ooit en er is genoeg plek om je fiets mee te nemen, zeker in de zomer buiten de spits. Terwijl mijn trein binnen 5 minuten aankomt, probeer ik het online, maar de nieuwe webpagina werkt niet eens! Onderweg komt geen conducteur langs en dus reis ik maar zwart.
2) Vreemd genoeg moet je i.v.m. corona je fiets registreren. Onduidelijk is, wat er gebeurt als je dit doet en je trein mist. Nog onduidelijker zijn de regels over de daluren: als je je trein mist, dan moet je van de ns zomaar 2 uur wachten. Hiermee jaag je natuurlijk elke fietser de trein uit, want treinen vallen regelmatig uit in Nederland. Onze fietsersbond is terecht een petitite gestart tegen de verplichte reservering: fietsersbond.nl/geen-verplichte-reservering-in-de-trein.
3) Hoe verschilt het meenemen van je fiets met het meenemen van je hond op de trein? Als je gaat opzoeken aan welke regels een hondenbezitter in de trein zich moet houden, dan is het simpel zat: je koopt je kaartje op het station en klaar! Naar het strand op de fiets, dat kan ook als je niet in Scheveningen woont - dan pak je gewoon de trein naar Den Haag CS en je neemt je fiets mee - je hond kan mee uitwaaien.
4) De Nederlandse spoorwegen lijken corona te gebruiken om fietsen te weren uit hun treinen en kunnen het niet goed uitleggen. Logisch, want ze zijn niet de enige, die hier blunderen met Kafkaëske verboden: lees in corona en fietsen over een paar trieste voorbeelden.
5) De ns stelt als bizarre voorwaarde, dat je fiets alleen mee kan, als er voldoende plek is. Hoe je dat kan weten, als je richting station fietst op een maandagochtend? Geen idee. Als het zo’n groot probleem is, dan moet de vervoerder simpelweg voor voldoende plaats voor je fiets in de trein zorgen.
Fiets op de trein in Europa
De Europese fietsersbond wil met haar actie #TrainsForCyclists bereiken, dat elke trein plek heeft voor minimaal 8 fietsen
Europe needs a truly bike-friendly railway network for #morecycling in the EU!
We are now seizing our last chance to call for a dedicated space for 8⃣ assembled bicycles on all new and refurbished trains in Europe. #TrainsforCyclists
➡️https://t.co/gP3LfbdFVA pic.twitter.com/9Jyyu0BYIg— ECF (@EuCyclistsFed) September 25, 2020
Cyclists love trains is de laatste publicatie van ECF, waarin ze onderzoekt, hoe fietsvriendelijk de treinreis in Europa is. Dat past perfect in de strategie van de Green Deal van de EU voor duurzaam transport: nu nog uitvoeren, Frans Timmermans!
De Nederlandse Spoorwegen kunnen een goed voorbeeld nemen aan de Deutsche Bahn en NMBS:
- reserveren is niet nodig
- plaatsgebrek is geen probleem voor reizigers, hun hond of fiets
- fiets kan prima mee tijdens de spits, evt. met reservering als zekerheid
Ik heb vorig jaar mijn fiets vol bepakking meegenomen op een lange treinreis van Amsterdam naar Leipzig - en alles ging goed, dankzij bahn.de/fahrrad.
Nog genoeg te verbeteren bij de NS: 7-obstakels-verkoop-internationale-treinkaartjes.
Gelukkig kunnen deze websites je goed op weg helpen:
- fiets-mee-nl helpt je op weg
- Reizigersvereniging Rover
- Vakantiefietser.nl geeft praktische tips
- fietsersbond.nl over fietsvervoer in de trein in het buitenland
Conclusie
We vinden onszelf in Nederland erg fietsvriendelijk ten opzichte van de rest van Europa, maar de daden van bestuurders spreken dat tegen. Cynici zullen zeggen, dat de NS gewoon haar eigenbelang volgt om de OV-fiets te promoten. Dan zou de NMBS blue bike een goed voorbeeld zijn hoe je klanten wel centraal stelt - en duurzaam vervoer promoot. Ten slotte nog het advies van de kenners: https://www.treinreiziger.nl/11-adviezen-om-internationale-trein-vleugels-te-geven/